Newton is autista-gyanús!

www.civiljutub.hu - 2013-03-01

Sir Isaac Newton is gyanús! - "Esőmanók" rendezvény - Autizmus - Az autizmus spectrum zavar bizonyos jeleit produkálta a híres fizikus Sir Isaac Newton.

 
 

Az autizmus tézisét csak a 20. században dolgozták ki és írták le először, ezért Newtonnal kapcsolatban különös viselkedése miatt élhetünk a gyanúperrel, hogy érintett lehetett ebben a viselkedészavarban - mondta Őszi Tamásné gyógypedagógus, aki a szekszárdi Esőmanók egyesület meghívására tartott nagy sikerű előadást Miért más az osztálytársam? - címmel az autizmus témakörében február 20-án a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula karán Szekszárdon.
A megtelt teremben főként Tolna megyei pedagógusok foglaltak helyet, nem egy esetben olyan általános iskolából, ahol már foglalkoztak autista gyerekekkel. Őszi Tamásné szerint a világban, így Magyarországon is, minden 110. ember születik autistaként. Diagnózist jóval kevesebben kapnak, mert a rendellenességet a szülők, vagy gyermekorvosok egyszerűen nem ismerik fel. A felismerésen kívül rendkívül fontos a társadalom felkészítése az autizmus jelenlétére, az ilyen embertársaink befogadására, integrálására, amennyiben ez lehetséges. Ebben a feladatban óriási jelentősége és szerepe van és mindig is lesz az általános
iskoláknak.


Egle Zsuzsa, a szervező Esőmanók egyesület elnöke - maga is autista gyermeket nevelve - kiemelte, hogy az ilyen gyermekek, ha furcsáknak tűnnek is, ugyanúgy vágynak és méltóak a szeretetre, mint bármelyikünk. Képességeik egy-egy területen sokszor meghaladják az úgymond egészséges gyermekekét, ám a másokkal való kommunikáció terén nehézségekkel küzdenek, alulmúlják az átlagot és ezért ebben segítenünk, támogatnunk kell őket.


A Miért más az osztálytársam? előadás az Esőmanók Egyesület előadássorozatának első állomása volt. A jövőbeli programokról az egyesület honlapján lehet tájékoztatást kapni.

© szabika