Fejleszthetők az esőmanók

teol.hu - 2013-08-11

Minden századik emberből egy autista. Ma Magyarországon becslések szerint körülbelül százezer autista él, válaszolta kérdésünkre Kővári Edit, Autisták Országos Szövetsége elnöke Szekszárdon. Az ernyőszervezetnek több mint 70 szervezet és közel 1700 ember a tagja.

 
 

 

A Leonore Fleischer, Rain man, Esőember című regényéből készült film tette széles körben ismertté ezt a titokzatos fogyatékosságot. Regionális szülőtalálkozót tartott pénteken az Esőmanók Tolna Megyei Autista Gyermekekért Közhasznú Egyesület és az Autisták Országos Szövetsége, amelynek az előbbi a tagszervezete és szintén az érintett családok hozták létre. A Területi Autizmus (TEA fórumon) közel hetvenen vettek részt Tolna, Baranya, Somogy és Bács-Kiskun Megyéből.

Az Esőmanók és az autisták megyei szövetsége elnöke, Egléné Fekete Zsuzsanna elmondta, hogy tavasszal országos vezetőségválasztás volt, ezt három vidéki főrum követi, hogy az új vezetőség információt és közvetlen tapasztatot szerezzen az autizmussal élő emberek, az ilyen gyermeket nevelő családok életéről. Szeretnék megismerni a tagság szükségleteit, igényeit, gondolatait, ötleteit, hogy sikeres lehessen az érdekvédelem, érdekképviselet. Bizonnyal senkinek nem okoz meglepetést, hogy nagy különbségek vannak az ellátásban, az elérhető szakemberek mennyiségében és minőségében a Budapesten élők javára.

– Tolna megye ismeretlen terület, olyan értelemben, hogy nem tudjuk hány autista él a megyében, és nincs szakellátás, fogalmazott az elnök. Hozzátéve, hogy az egyesület várja az érintett családokat, hiszen sok információval tudnak segíteni a pozitív tapasztalatok megosztása mellett. Az autizmus természetesen nemcsak a családokat, hanem az egészségügyi, szociális és oktatási rendszert is érinti. Az ott dolgozó szakemberek többségének is szüksége van információra. Az egyesület erre kiképzett és tapasztalt tagjai nekik és iskolai kortárs közösségeknek is igyekeznek segítséget adni.

Kovács Klaudia Éva Szekszárdon nőtt fel, jelenleg Kaposváron él, három gyermek édesanyja, most várják a negyediket. Tagja az országos szövetség mentor szülők hálózatának. Három fia közül a középső él autizmussal. Tizenöt hónapos kora körül vették észre, hogy közösségben másként működik. Nem játszott a társaival, elvolt a saját világában, ha egy másik gyerek megzavarta, dühkitöréssel reagált.

Amikor kétévesen bölcsödébe került, a gyógypedagógusok hamar elkezdték a fejlesztését, és ezzel elkezdődött a máig tartó út. A gyermek intelligenciája normális, de keveset beszél. Integráltan jár iskolába egészséges gyerekekkel, társai nagyon is elfogadják őt. Ehhez azonban szükség volt arra, hogy  folyamatosan kommunikálják e különleges fogyatékosság jellemzőit. Míg más gyerekek automatikusan megértik a társadalmi viselkedés szabályainak megértése, ezeket a normákat az autista gyereknek külön meg kell tanítani. 

– Minden gyermekben egy igazi csodát látok, s ezt a szemléletet igyekszem más szülőknek is közvetíteni, úgy tűnik elég hatékonyan. Amikor bizonyossá vált, hogy a fiam autista egy napig gyászoltam, utána felálltam és azt mondtam, megyünk tovább és kihozzuk ebből a gyerekből a lehető legtöbbet.

 

Eredeti cikk itt.

© szabika